Członkostwo w POPPS

Fundacja Autonomia jest członkiem założycielem

Porozumienia Orgnizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego.

www.popps.org.pl

O Porozumieniu

Porozumienie Organizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego (POPPS) jest związkiem stowarzyszeń. Działa na rzecz organizacji pozarządowych z terenu powiatu sochaczewskiego. POPPS powstało 10 października 2013 r. w Sochaczewie, a zarejestrowane zostało w Krajowym Rejestrze Sądowym w  dniu 26 listopada 2013 roku. Porozumienie zostało powołane z potrzeby stworzenia formalnej i silnej reprezentacji organizacji pozarządowych działających w powiecie sochaczewskim. Wśród organizacji założycielskich POPPS znalazły się organizacje uczestniczące w poprzednich latach w pracach nieformalnej Rady Organizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego (ROPPS), a wcześniej, od 2009 roku w pracach grupy inicjatywnej ROPPS.

Poszczególne organizacje członkowskie Porozumienia działają dla mieszkańców swoich wsi, miasta, gminy i całego powiatu. Porozumienie ma natomiast wspierać stowarzyszenia i fundacje członkowskie w codziennej działalności w realizacji ich zadań statutowych, rozwijaniu współpracy między nimi, reprezentowaniu ich interesów w kontaktach z administracją publiczną, podmiotami gospodarczymi oraz społecznością powiatu sochaczewskiego. Wsparcie ma mieć również charakter techniczny, np. porady prawne, obsługa księgowa czy wspólne projekty.

Podstawowym zadaniem Porozumienia jest budowanie płaszczyzny współpracy, wymiana informacji i doświadczeń oraz podejmowanie wspólnych działań. Porozumienie pełni rolę rzecznika interesów organizacji członkowskich, podejmując działania tam, gdzie pojedyncze organizacje są za słabe, gdzie potrzeba silnego głosu wyrażenia wspólnego stanowiska.

Członkowie Porozumienia

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Nad Bzurą
AMNIS Stowarzyszenie na Rzecz Mieszkańców Sochaczewa i Okolic
Stowarzyszenie Przyjaciół Mieszkańców Gminy Teresin IMPULS