Podsumowanie wyników akcji konsultacyjnej pn. „Wbij szpilę w Sochaczew”

08-10-2015 21:35

W dniu 20 września 2015 roku podczas II Powiatowego Jarmarku Pozarządowego w Sochaczewie, zorganizowanego przez Porozumienie Organizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego, Fundacja Autonomia zaprosiła mieszkańców odwiedzających nasze stoisko do udziału w akcji konsultacyjnej „Wbij szpilę w Sochaczew” oraz wypełnienia ankiety dotyczącej Sochaczewa.
Nasza propozycja do odwiedzających Jarmark związana była z toczącymi się pracami nad stworzeniem projektów Strategii Rozwoju Miasta Sochaczewa do 2024 roku oraz Lokalnego Planu Rewitalizacji. W opinii Fundacji Autonomia w pracach nad wymienionymi dokumentami zaangażowana powinna być maksymalna liczba mieszkańców. Ich głos i poglądy powinny być istotne dla twórców projektów obu dokumentów.
W opinii Fundacji Autonomia angażowanie mieszkańców powinno odbywać się w formach przystępnych, przyciągających ich uwagę, zachęcających do podzielenia się opinią o mieście. Zaproponowanie konsultacji gotowego projektu dokumentu poprzez możliwość pisemnego zgłoszenia uwag może być niewystarczające, nieciekawe i sprawiać trudności większości mieszkańców. Dlatego też organizując konsultacje należy wybierać metody, które zachęcają do reakcji, możliwe są do realizacji „na ulicy” – w miejscu publicznym, gdzie w prosty sposób można zwrócić uwagę odbiorców i zachęcić ich do wyrażenia opinii.
Nasz propozycja zaznaczania różnokolorowymi pinezkami na mapie miasta konkretnych miejsc spotkała się z dużym zainteresowaniem. Przygotowane przez nas ankiety, choć siłą rzeczy obejmujące małą próbę, także pozwoliły na zebranie wielu cennych informacji na temat opinii mieszkańców o rozwoju Sochaczewa.
Poniżej przedstawiamy krótkie podsumowanie naszej akcji konsultacyjnej pn. „Wbij szpilę w Sochaczew”. Podsumowanie to przekazane zostało do Wydziału Rozwoju i Funduszy Zewnętrznych Urzędu Miejskiego w Sochaczewie oraz do firmy Atrium Grupa Doradcza z Poznania, zaangażowanej do przeprowadzenia procesu przygotowania projektów Strategii Rozwoju Miasta Sochaczewa do 2024 roku oraz Lokalnego Planu Rewitalizacji.

Podsumowanie badania - pobierz plik