1% za 2014 rok dla OPP z powiatu sochaczewskiego – legalnie tylko dla organizacji, które status OPP zarejestrowały w KRS

25-02-2015 17:18

W tym roku możemy przekazać 1 % podatku należnego za 2014 rok dla 13 organizacji pożytku publicznego zarejestrowanych na terenie powiatu sochaczewskiego. Tylko te organizacje znalazły się na liście podmiotów uprawnionych opublikowanej przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.

1 % podatku to ważne źródło dochodów dla wielu organizacji pozarządowych, które uzyskały status OPP. Uzyskanie statusu wiąże się z wieloma obowiązkami, przejrzystością działania i wydatkowania środków, pełną sprawozdawczością i odpowiedzialnością za uzyskane od podatników pieniądze. Niestety często spotykamy się z prośbami o przekazanie 1 % podatku od instytucji, które nie posiadają statusu OPP. Szkoły, szpitale, inne instytucje publiczne, a czasem organizacje pozarządowe nie posiadające statusu OPP zgodnie z prawem nie mogą otrzymywać 1 % podatku. Jednak korzystają w pośrednictwa innych wyspecjalizowanych w tym OPP, które czasem bezpłatnie, a czasem za stosowną opłatą – częścią przekazanego 1 % - udostępniają swój numer KRS. Wystarczy w zeznaniu podatkowym wpisać stosowne hasło, aby pośrednik wiedział dla kogo rzeczywiście przekazany został 1 %.

Tymczasem podmioty bez statusu OPP, w tym niektóre organizacje pozarządowe proszące o przekazanie 1% podatku, nie zadały sobie trudu aby uzyskać status OPP, nie muszą się sprawozdawać, podatnicy nie mogą kontrolować na co wydawane są uzyskane przez te organizacje środki z 1 %. Mimo to nieuprawnione podmioty korzystają z luki w prawie w pewien sposób obchodząc obowiązujący system.

Dlatego rozliczając się z podatku i przekazując 1 % zwróćmy uwagę, czy organizacja znajduje się na liście podmiotów uprawnionych. Lista znajduje się na stronie internetowej http://pozytek.gov.pl/Wykaz,opp,3666.html

A organizacje uprawnione do otrzymania 1 % podatku zarejestrowane i działające na terenie naszego powiatu to:

Lp.

KRS

Nazwa Organizacji Pożytku Publicznego

1

0000005220

Fundacja Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera

2

0000036006

"Razem z Nami – Stowarzyszenie na Rzecz Odpowiedzialnej Opieki nad Zwierzętami Domowymi

3

0000103973

Stowarzyszenie Pomocy Osobom Potrzebującym „Przystań”

4

0000109603

Stowarzyszenie Sportowo-Rehabilitacyjne Osób Niepełnosprawnych Jutrzenka

5

0000112347

Stowarzyszenie Przyjaciół Państwowej Szkoły Muzycznej I i II Stopnia w Sochaczewie

6

0000134684

Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Zarząd Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego Oddział Powiatowy w Sochaczewie

7

0000163347

Polski Związek Niewidomych Okręg Mazowiecki Koło Sochaczew

8

0000225587

Polski Czerwony Krzyż Zarząd Rejonowy w Sochaczewie

9

0000291419

Chorągiew Mazowiecka Związku Harcerstwa Polskiego Hufiec Sochaczew

10

0000290625

Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku w Sochaczewie

11

0000293143

Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Osobom Potrzebującym „Z Sercem Do Wszystkich”

12

0000317840

Fundacja na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt „NERO”

13

0000332816

Fundacja Radia Niepokalanów

W przypadku organizacji wyróżnionych w tabeli pogrubioną czcionką w formularzu podatkowym w informacjach uzupełniających wskazać cel przekazania 1%, czyli np. Oddział Powiatowy w Sochaczewie, Zarząd Rejonowy w Sochaczewie, Hufiec Sochaczew, Koło Sochaczew.